10 juni | Ullapool – Applecross
Dag vier van de vijf ‘NC-500 dagen’ staat in het teken van water. Een aantal watervallen, een bezoek aan één van de mooiste meren van Schotland – maar hopelijk geen water van boven. Want we maken deze dag, waarop we van Ullapool naar Applecross rijden, aardig wat tussenstops. De lengte van deze etappe: zo’n 190 kilometers.
’s Ochtends genieten we uiteraard eerst van het ontbijt in het Harbour House hotel in Ullapool. Dan op pad! Langs de oevers van Loch Broom rijden we in zuidoostelijke richting.
Na zo’n 20 kilometer maken we onze eerste stop van de dag voor een bezoek aan de Corrieshalloch Gorge en de Measach Falls. Na een korte wandeling komen we bij een brug uit de Victoriaanse tijd over een diepe kloof; als je last van hoogtevrees hebt dan wordt deze brug een redelijke uitdaging voor je!
Na dit natuurgeweld – al zal de waterval in deze tijd van het jaar niet op zijn imposantst zijn – rijden we door voor een kop koffie/thee en wat lekkers in het Dundonnell Hotel met uitzicht op de bergen aan de ene kant en de uitlopers van Little Loch Broom aan de andere kant. Een kleine 10 kilometer verderop kunnen we een korte stop maken op een op het oog niet zo bijzondere parkeerplaats. Op deze parkeerplaats is de Schotse art-house film ‘Shell’ opgenomen. Voor de liefhebber van wat donkere, melancholische films is dit een aanrader. Op de parkeerplaats was voor deze film een tankstation gebouwd. Als je geen hekel hebt aan in het Duits nagesynchroniseerde films dan kun je de film in zijn geheel hier bekijken.
Even de benen strekken kan langs Gruinard Beach, weer zo’n 10 kilometer verderop.
De lunch gebruiken we in The Steading Bistro in Gairloch, waarna we op weg gaan naar Loch Maree, schijnbaar één van de mooiste meren van Schotland! Met een oppervlakte van 28.6 km² is het het op drie na grootste meer van Schotland en het grootste meer ten noorden van Loch Ness. In Loch Maree liggen 5 grote beboste eilanden en meer dan 25 kleinere eilanden. Op Isle Maree staan de ruïnes van een kapel die in de 8ste eeuw voor St. Máelrubai gebouwd zijn. Tevens staat er een wensboom. Een wensboom is een boom die, volgens het volksgeloof, wensen kan doen uitkomen. Er worden daarom offers gebracht bij zulke bomen. Vaak worden daarvoor linten of lapjes stof aan de boom gebonden na het doen van een wens, maar ook komt het voor dat metalen objecten (zoals spijkers of munten) in de stam worden gestoken. Omdat er iets te wensen over moet blijven brengen we geen bezoek aan de boom.
Wel stoppen we bij de Victoria waterval, waar een mooi uitzicht op het meer als bonus wordt gegeven. Om het meer ook vanuit een andere hoek te bekijken zullen we nogmaals een korte stop aan de zuidkant van het meer maken.
Zo gaan we langzamerhand alweer het laatste deel van deze etappe in. Na enige kilometers bereiken we het Applecross Peninsula (schiereiland), gelegen tussen de bergen van het vasteland en the Isle of Skye. Dit eiland staat zeer hoog op het wensenlijstje van iedere rechtgeaarde road tripper – of natuurliefhebber. Helaas, ook hiervoor geldt: er moet iets te wensen overblijven. We zullen het moeten doen met uitzichten op het eiland als we in de richting van Applecross rijden. Maar voordat we daar aankomen maken we eerst nog een thee stop bij de Shieldaig Bar & Coastal Kitchen. Als je het jachtige leven nog niet achter je gelaten had, dan lukt dat zeker op deze zen-plek aan de oever van Loch Shieldaig.
Tijdens de laatse 40 kilometers naar Applecross kun je zoals gezegd met enige regelmaat aan je rechterkant naar Skye kijken. Applecross heeft een geweldige sfeer, het wekt de indruk dat je aan de ‘rand van de wereld’ bent, vanwege de ontoegankelijkheid van het gebied. Dit gedeelte van Schotland was naar men aanneemt als eerste bewoond; de kustplaats Sand is een belangrijke archeologische site.
De Applecross Inn, het fameuze hotel waar we zullen dineren en de nacht zullen doorbrengen, ligt in een dorpje dat ook Applecross wordt genoemd. Maar dat is meer gedaan voor de toeristen, want het dorp Applecross bestaat eigenlijk helemaal niet. Het is echter de enige nederzetting van enige betekenis op het schiereiland dus iedereen weet welke plaats bedoeld wordt. Maar de locals noemen het gewoon ‘The Street’. Een hele grote plaats is het dan ook niet.
De volgende dag, 11 juni, staat ons een van de hoogtepunten van de road trip te wachten: de Bealach na Ba pass (‘bergpas van het vee’). De weg is één van de hoogst gelegen wegen in Groot-Brittannië en kent vele uitdagende haarspeldbochten. Maar eerst genieten we nog van een gezellige avond in de bar van de Applecross Inn!